1 stycznia najbardziej pracowity dla restauratorów

fot. pixabay.com

Po sylwestrowej nocy Polacy najczęściej spędzają czas na odpoczynku. W tym czasie setki krakowskich restauracji przygotowuje się do najbardziej pracowitego dnia w roku w branży zamówień jedzenia z dostawą. Takim dniem jest 1 stycznia.

Pierwszy stycznia to dzień, kiedy po całym świąteczno-noworocznym szaleństwie Polacy wypoczywają. Zamiast gotować, decydują się na jedzenie z dowozem do domu, dlatego też restauracje mają pełne ręce roboty.

Pizza na pierwszym miejscu

W Krakowie liderem wśród dań zamawianych online z restauracji jest pizza, zwłaszcza Capricciosa i Pepperoni. Daleko w tyle pozostaje konkurencja, czyli obiady domowe i kebab.  W Nowy Rok restauracje odnotowują znacznie większy ruch niż w przeciętny dzień roku. Według danych Pyszne.pl, największego w Polsce serwisu do zamawiania jedzenia w internecie, współpracującego z ponad 5.000 restauracji w kraju, rekordziści rejestrują 1 stycznia do 15 razy więcej zamówień niż normalnie.

– W Nowy Rok jedzenie z dowozem cieszy się wyraźnie większym zainteresowaniem. Z reguły najlepiej sprzedają się pizze, pośród których największe powodzenie mają te najbardziej sycące. Staramy się zawsze przygotować na pierwszego stycznia wcześniej, aby móc zrealizować wszystkie zamówienia naszych klientów – mówi Piotr Wróbel z krakowskiej Pizzerii Banolli.

News will be here