Historia wraca do gmachu przy Basztowej

fot. Sebastian Dudek/LoveKraków.pl

Trwają zaawansowane prace związane z modernizacją siedziby NBP przy ulicy Basztowej 20. Celem remontu jest przywrócenie pierwotnego wyglądu pomieszczeń reprezentacyjnych oraz ogólnodostępnych, które z biegiem lat uległy przekształceniu. Przebudowa, która odbywa się pod okiem konserwatora zabytków zakończy się jeszcze w tym roku.

Prace związane z modernizacją siedziby oddziału okręgowego NBP są obecnie w zaawansowanym etapie realizacji. Zakończono już główne roboty budowlane, jednak ze względu na konieczność utrzymania ciągłości pracy obiektu stopień zaawansowania prac różni się na poszczególnych kondygnacjach. Aktualnie prowadzone są prace wykończeniowe w piwnicach, trwają tez prace instalacyjne.

– Na trzecim i czwartym piętrze wszystkie prace remontowe są już na ukończeniu, na pierwszym i drugim piętrze, w piwnicach oraz na sali operacyjnej wciąż trwają prace wykończeniowe. Parter budynku wykorzystywany jest w celach operacyjnych, dlatego prace budowlane rozpoczną się tam dopiero w połowie roku – wyjaśnia Anna Wójcicka z departamentu komunikacji i promocji NBP.

Istotna historia

Jak informują przedstawiciele Narodowego Banku Polskiego, remont gmachu przy ulicy Basztowej był konieczny. Teraz pomieszczenia reprezentacyjne odzyskają swój pierwotny wygląd, podobnie jak te ogólnodostępne. Elewacje i wszystkie oryginalne elementy wystroju architektonicznego i artystycznego zostaną poddane zabiegom konserwatorskim. Zabezpieczone zostaną posadzki, tynki, sztukaterie, zabytkowe wahadłowe drzwi dębowe i kominki, elewacje frontowe, rzeźby i detale architektoniczne. Obiekt zostanie dostosowany również do potrzeb osób niepełnosprawnych.

– Na podstawie badań stratygraficznych reprezentacyjnym pomieszczeniom holu wejściowego, sali operacyjnej, głównej wewnętrznej klatki schodowej, a także holu na pierwszym piętrze przywrócona zostanie pierwotna kolorystyka oraz zdobienia. Historyczne elementy budynku, jak np. posadzka sali operacyjnej, zostaną odtworzone na postawie zdjęć archiwalnych –  mówi Anna Wójcicka.

Powstanie dodatkowe wejście

To jednak nie koniec zmian, które zobaczymy jeszcze w tym roku. Inwestor planuje wybudować nowe wejście do banku od strony Placu Jana Matejki. Zagospodarowane będzie też dotychczas niewykorzystywane poddasze. Budynek zyska również wentylacje mechaniczną oraz częściowo klimatyzację.

Modernizacja jaką przechodzi gmach przy ulicy Basztowej nie jest jednak łatwym zadaniem. Przez cały czas trwania remontu bank normalnie wykonuje swoje zadania. – Oczywiście prace remontowe wiążą się z pewnymi utrudnieniami, dokładamy jednak wszelkich starań, aby niedogodności związane z remontem były jak najmniej dolegliwe zarówno dla klientów jak i mieszkańców sąsiednich budynków – podsumowuje Anna Wójcicka.

comments powered by Disqus

Najnowsze wiadomości

Wczytaj więcej

Mieszkanie

Biurowce i galerie

Korporacje

Praca

Przedsiębiorczość

Start-up