„Inteligentna” folia pomoże zwalczyć plastik? Innowacyjny pomysł prof. Uniwersytetu Rolniczego doceniony

dr hab. Inż. Ewelina Jamróz, prof. Uniwersytetu Rolniczego fot. mat.prasowe UR
Narodowe Centrum badań i Rozwoju ogłosiło laureatów XI edycji programu Lider. Wśród wyróżnionych znalazła się dr hab. Inż. Ewelina Jamróz, prof. Uniwersytetu Rolniczego z katedry Chemii Wydziału technologii Żywności.

Spośród 253 młodych badaczy, wyłoniono 63 zdolnych, polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą aż 89 mln zł na realizację projektów badawczych.

Projekt dr hab. inż. Eweliny Jamróz, prof. UR pt. „Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych - nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typu „smart”,  otrzymał finansowanie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu Lider XI.

Wartość całkowita projektu wynosi 1,5 mln zł - tyle samo wyniosła wartość dofinansowania. Okres realizacji projektu to styczeń 2021 – grudzień 2023.

Biopolimery, nanokapsułki

Celem projektu jest wykorzystanie biopolimerów do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych: nanokapsułek wzbogaconych w glutation oraz wielowarstwowych folii typu ‘smart’, które będą pełnić funkcję aktywnych nośników dla substancji biologicznie czynnych.

– Rosnąca świadomość środowiskowa, powoduje zwiększenie zainteresowania konsumentów materiałami biodegradowalnymi, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Ze względu na członkostwo Polski w strukturach europejskich, konieczne jest dostosowanie się do panujących regulacji dotyczących gospodarki odpadami, w szczególności opakowaniowymi – mówi prof. Ewelina Jamróz.

Pierwsze założenie projektu dotyczy opracowania bezpiecznej dla środowiska aktywnej i/lub inteligentnej wielowarstwowej folii biopolimerowej, wydłużającej okres przydatności do spożycia i poprawiającej jakość oraz bezpieczeństwo świeżych produktów spożywczych.

– Proponowane rozwiązanie staje się nową ulepszoną formą minimalnego utrwalania żywności, bez negatywnego skutku dla człowieka i środowiska naturalnego – kontynuuje Jamróz.

Rewolucja w przemyśle

W komunikacie Uniwersytetu Rolniczego czytamy, że potencjał nanotechnologii może przyczynić się do zrewolucjonizowania wielu dziedzin przemysłu.

W związku z tym, drugie założenie projektu ma na celu otrzymanie innowacyjnego systemu uwalniania substancji aktywnie czynnej, glutationu, opartego na zastosowaniu biopolimerów z wykorzystaniem metody layer-by-layer.

Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane metodą elektrospinningu na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę okołowysiłkową dedykowaną sportowcom.

Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety.

News will be here