Od 18 maja swoją działalność mogą wznowić kawiarnie, restauracje i bary.
O zmianach w prowadzeniu działalności gospodarczych poinformował premier Mateusz Morawiecki. Powiedział, że właściciele kawiarni, barów i restauracji będą musieli jednak zachowywać określone zasady bezpieczeństwa.
– Częściowo otwieramy również lokale gastronomiczne, restauracje, bary, kawiarnie, ale też z utrzymaniem tego reżimu. Zachęcamy do otwierania ogródków tam, gdzie się da – podkreślił.
W lokalu przebywać będzie mogła maksymalnie jedna osoba na cztery metry kwadratowe. Między stolikami musi być zachowana dwumetrowa odległość, ale goście muszą być oddaleni od siebie o minimum 1,5 metra.
Zarządcy restauracji będą mogli odsunąć blaty od siebie o metr, pod warunkiem że stolik oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum metra ponad blat stolika.
Obsługa lokalu, po każdym kliencie, musi dezynfekować stolik. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek oraz rękawiczek. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Szczegółowe wytycznej znajdują się pod LINKIEM