Pasywny budynek z myślą o chemikach [ZDJĘCIA]

Zakończyła się historia Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego przy ulicy Ingardena 3. Budynek z 1955 roku nie spełniał już należytych standardów, dlatego konieczne było wybudowanie nowego obiektu. Od najbliższego roku akademickiego studenci i kadra naukowa będą mieli do dyspozycji nowoczesny budynek pasywny na terenie Kampusu UJ.

Budynek składa się z czterokondygnacyjnych segmentów od A do G. W skrzydłach A i B mieści się część dydaktyczna wraz z biblioteką i czytelnią z pomieszczeniami do pracy cichej. Dodatkowo znajdują się tam również sale seminaryjne, sale wykładowe, pomieszczenia do ćwiczeń laboratoryjnych czy pięć auli głównych. Uwagę przykuwa największa aula, która może pomieścić nawet 400 osób. Pomieszczenie daje możliwość podziału na dwie odrębne części, dzięki przesuwanej ścianie. Pozostałe aule mogą pomieścić po 96 osób.

Podziemny transport materiałów

Segmenty C i D zostały zagospodarowane jako pomieszczenia administracyjne, socjalne oraz pokoje dla pracowników naukowych. W częściach E i F umiejscowiono specjalistyczne laboratoria, natomiast w segmencie G magazyny odczynników chemicznych i pomieszczenia techniczne. – Magazyn odczynników służy nam do składowania i pobierania materiałów w małych ilościach do eksperymentów. Jest on połączony tunelem podziemnym z resztą budynków oraz windami towarowymi. Wszystko po to, żeby nie robić tego transportu przez korytarze, gdzie poruszają się studenci – tłumaczy Krzysztof Kruczała, zastępca seniora budowy.

Nowa siedziba Wydziału Chemii jest budynkiem energooszczędnym. Obiekt charakteryzuje się niskim zapotrzebowaniem na energię cieplną. Na zielonym dachu, oprócz drzew owocowych, krzewów i kwiatów znajduje się też metrowa warstwa ziemi. Jest ona specjalnym buforem ciepła, co przekłada się na oszczędność w ogrzewaniu i chłodzeniu budynku. Zbierana deszczówka wykorzystywana jest w toaletach, a nadmiar wody spływa do zbiornika przeciwpowodziowego. Budynek jest też dobrze zabezpieczony na wypadek pożaru. W niebezpiecznych sytuacjach strefa pożarowa odcinana jest od pozostałej części budynku. Wszystko dzięki niezależnym segmentom, które można wyłączać z użytkowania.

Na zewnątrz znajduje się również zbiornik mogący pomieścić sześć metrów sześciennych ciekłego azotu, wykorzystywanego do chłodzenia aparatur i przeprowadzania eksperymentów. Budynek zapewnia też 130 miejsc dla samochodów w dwupoziomowym parkingu oraz zadaszone i monitorowane miejsca dla rowerów. Łącznie na 16 tysiącach mkw. powierzchni użytkowej mieści się 170 laboratoriów badawczych i 13 sal laboratoryjnych dla studentów.

Wiedza praktyczna

Budowa nowej bazy dydaktycznej była konieczna również ze względu na specyfikę wydziału. Wszystkie prace licencjackie i magisterskie muszą być pracami badawczymi. – W tej chwili mamy naprawdę bardzo dobre warunki do tego, by prowadzić badania i dydaktykę – uważa zastępca seniora budowy.

Dużym wyzwaniem była przeprowadzka, która rozpoczęła się pod koniec czerwca i trwa nadal. – Do końca września planujemy koniec głównej części przeprowadzki, natomiast w przypadku niektórych specjalistycznych sprzętów będzie się ona przeciągała. Nie mogą one być przeniesione przez zwykłą firmę przeprowadzkową. Musimy podpisać umowę z firmą specjalistyczną – dodaje.

Studenci rozpoczną naukę w nowym budynku już na początku października.

comments powered by Disqus

Najnowsze wiadomości

Wczytaj więcej

Mieszkanie

Biurowce i galerie

Korporacje

Praca

Przedsiębiorczość

Start-up