Znamy najlepsze krakowskie restauracje

fot. pixabay.com

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau już po raz trzeci docenił polskie restauracje, hotele i produkty regionalne. Ten rok okazał się wyjątkowo korzystny dla krakowskich restauratorów i szefów kuchni. W tegorocznej publikacji wyróżniono 460 restauracji, z tego aż 45 ze stolicy Małopolski.

27 listopada, podczas uroczystej gali, odbyła się premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Przewodnik ten został założony przez dwóch francuskich krytyków kulinarnych
w 1965 roku – Henriego Gaulta i Christiana Millau, od 3 lat wydawany jest także w Polsce. Restauracje oceniane są w 20 stopniowej skali, szefowie kuchni nagradzani są czapkami kucharskimi. W najnowszej edycji zostało opisanych 460 restauracji, 120 hoteli i 160 produktów regionalnych.

W tegorocznym przewodniku zostało wyróżnionych aż 45 krakowskich restauracji, to o 8 więcej niż w zeszłym roku. Wśród nich znalazła się położona w Balicach, tuż przy krakowskim lotnisku, restauracja hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Za unikalne, autorskie menu restauracji odpowiada Miłosz Kowalski, który z hotelem związany jest od początku.

– To dla nas duże wyróżnienie i nagroda za minione 2 lata pracy, którą razem z moim zespołem wkładamy w to miejsce. Ale także olbrzymia mobilizacja i motywacja do dalszych działań. Rekomendacje, takie jak ta, pozwalają pokazać nas z innej perspektywy, zwłaszcza że jesteśmy jedyną wyróżnioną w Przewodniku restauracją z Krakowa przynależącą do międzynarodowej sieci. W tym roku, otrzymaliśmy mocne 12 pkt i 1 czapkę, co jest dla nas potwierdzeniem, że nasza kuchnia została zauważona i że zmierzamy we właściwym kierunku  –  mówi Miłosz Kowalski.

Miłosz Kowalski – finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham, uczestnik programu Iron Chef UK. Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”. Jest współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. Z powodzeniem promuje polską kuchnię i produkty za granicą,
w grudniu ubiegłego roku gościł w Watykanie gotując dla Papieża Franciszka.

Oto pełna lista wyróżnionych restauracji:

Trzy Rybki, Copernicus, Andromeda Alfa, Pino, Nolio, Leonardo, Industrial, Gościnna Chata, Bottigliera 1881, Albertina, 27 Porcji, Biała Róża, Bistro 11,  Corleone, Corse, Cyrano de Bergerac, Del Papa, Destino, Ed Red, Edo Fusion, Fab Fusion, Farina, Introligatornia Smaku, Kawaleria Szarża Smaku, Kogel Mogel, La Fontaine, Miodova, Oranżeria, Pimiento (ul. Stolarska i ul. Józefa), Pod Aniołami, Pod Baranem, Pod Nosem, Pod Różą, Portobelo, Qualita,  Ristorante Amarone, Rzeźnia, Studio Qulinarne,  Unicus, Wentzl,  Zakładka Food & Wine, Zazie Bistro i Zielona Kuchnia.