Niedaleko Krakowa powstanie fabryka kimchi. „To będzie sukces”

fot. mat. pras.

Krakowska firma Charsznickie Pola Natury we współpracy z południowokoreańskim koncernem spożywczym Daesang planuje wybudować zakład produkujący kimchi niedaleko Krakowa.

W poniedziałek krakowianie podpisali umowę z Koreańczykami o zawarciu wspólnego podmiotu typu joint venture „Daesang ChPN Europe”. Celem projektu jest dystrybucja kimchi koreańskiego producenta pod marką „Jongga” w Europie oraz wybudowanie fabryki tego tradycyjnego przysmaku w pobliżu Krakowa. Kimchi ma trafić do sklepów największych sieci spożywczych, takich jak Carrefour, Auchan czy Lidl.

– Podjęcie współpracy z takim partnerem jest dla nas szansą na rozwój, jak również okazją do poszerzenia asortymentu. To jest nasza pierwsza międzynarodowa współpraca. Firma Daesang pierwsza się do nas zgłosiła i po roku negocjacji doszliśmy do porozumienia – mówi w rozmowie z nami Małgorzata Gut, dyrektor ds. rozwoju rynku w firmie Charsznickie Pola Natury.

Fabryka w Krakowie? 50 mln zł inwestycji

Mimo informacji powielanych w innych mediach, fabryka kimchi wcale nie powstanie w Krakowie. Przedstawicielka firmy zapewniła nas, że działka pod budowę fabryki już została wybrana i jest zlokalizowana w gminie Charsznica (50 km od Krakowa), gdzie znajdują się pola kapuściane firmy.

Koreański producent zadeklarował, że zainwestuje 15 mld wonów (tj. ok. 50 mln zł) w budowę zakładu o powierzchni 6,6 tys. mkw. Fabryka kimchi ma powstać do końca 2024 roku. Szacuje się, że w nowym zakładzie będzie wytwarzane do 3 tys. ton kimchi rocznie.

– Wybrano nas, ponieważ jesteśmy firmą znaną z produkcji kiszonek, a kimchi to tak naprawdę sfermentowana kapusta pekińska. Mamy w tym duże doświadczenie. Fabryka powinna powstać w ciągu dwóch lat i będzie produkować kimchi na cały rynek europejski. Uważamy, że to będzie sukces – mówi Małgorzata Gut.

Charsznickie Pola Natury jest młodą firmą, na rynku dopiero od 7 lat. Do tej pory przedsiębiorstwo koncentrowało się na rynku polskim, teraz wychodzi już poza granice. Biuro firmy mieści się w Krakowie, natomiast pola kapuściane o powierzchni 2,5 tys. hektarów są zlokalizowane w Charsznicy. Firma podaje, że jest odpowiedzialna za ok. 10 proc. upraw całej polskiej kapusty.

comments powered by Disqus